Het Hoog Huis

Het Hoog Huis
Het Hoog Huis
Het Hoog Huis
Het Hoog Huis
Het Hoog Huis
Het Hoog Huis
Het Hoog Huis
Het Hoog Huis
Het Hoog Huis
Het Hoog Huis
Het Hoog Huis
Het Hoog Huis
Het Hoog Huis
Het Hoog Huis *Prijzen zijn inclusief btw
0 ster(ren) met 0 review(s) Schrijf een review
Het Hooge Huis,

Het Hoog Huis was de benaming voor het pand dat op de plek van onze huidige winkel staat,
Het Hooge Huis, voorheen Julianastraat 8, , eerder Kerkbergweg, thans Koninginneplein 7.   
Op deze locatie heeft het Hooge Huis (1913)-(1978)  gestaan, één van de mooiste panden in het centrum van Belfeld. Het prachtige pand had een hoge gevel met drie verdiepingen, destijds heel ongebruikelijk in Belfeld. Om bij de ingang te komen, moest je een stukje bergop, het huis was ‘in de kerkberg’ gebouwd (een oorspronkelijke rivierduin). Vandaar de naam ‘Het Hooge huis’.  

u vind hier enkele foto's van hoe het er in het verleden uitzach op deze plek.In 1913 wordt het Hooge Huis gebouwd door Willem Colbers, Willem was timmerman in het bedrijf van zijn moeder en stiefvader die woonde en bedrijf hadden “Dorp B 2” (beter bekend als de winkel van Gritje, later Electro Damen Koster, en hierna Hendrix Hairstyling  het huidige Koninginneplein 2 op de hoek met de Stationsstraat), in 1898 bouwt hij langs het café en Timmermans werkplaats van zijn moeder een Herberg met Café (Dit pand staat er nog, het latere Hotel Café Juliana en anno 2022 is hier een uitvaartonderneming gevestigd, huidig adres Koninginneplein 6). In 1912 trouwt Willem met Agnes Neijens. En in 1913 gaan ze in het Hooge Huis wonen. Het geluk is van korte duur, Willem sterft in 1914 op 44-jarige leeftijd, een jaar na de geboorte van hun eerste kind Anna Maria. Agnes hertrouwt met Johannes Giesbert (Sjeng) Kurstjens uit Belfeld. Achter het café bouwden ‘Sjeng’ en zijn vrouw Agnes een grote bakkerij, waar allerlei specialiteiten werden gemaakt, gebak, beschuit, peperkoek etc. Deze lekkernijen werden tot in de verre omtrek verkocht. Sjeng werd al snel een rijk man en het echtpaar woonde tegenover hun herberg en bakkerij in ‘Het Hooge huis’. In 1924 brandde de bakkerij helemaal af en deze werd gelijk weer opgebouwd, een jaar later stierf Agnes. Sjeng was een gebroken man. Zijn stiefdochter Anne Maria erft het Hooge Huis en komt onder de zorg van Augustinus Neijens, een broer van Agnes en adjunctdirecteur van de Kwatta fabriek in Breda

Augustinus verkoopt in 1929 ‘Het Hoge Huis’ aan Wilhelmina (Mien) Colberts, weduwe van Hendrik Simons, Mien is de zus van de bouwheer Willem Colbers. De weduwe Mien Simons-Colberts vroeg op 5 april 1930 een vergunning aan voor een herberg/café met biljartkamer in het Hooge Huis. in 1949 heeft Mien Simons-Colberts het Hooge huis verkocht voor 8.000 gulden aan Gerardus (Lot) Hermans.  


In 1952 zetten Lot en Truus Hermans - Spee hier hun winkel in koloniale waren, stoffen, groenten en vis voort. Lot Hermans was van boeren afkomst en kon binnen achter een toonbank niet aarden. Hij kocht een bakfiets en verkocht kisten appelen en ander fruit. Later werd de bakfiets vervangen door een open bestelauto. In 1971 nam Pieter Hermans de winkel van zijn ouders over en maakte er een zelfbedieningswinkel met mandjes van.  


In 1972 werd het pand eigendom van Pieter Hermans en zijn vrouw Maria Peeters. In mei 1978, na de voorjaarskermis, werd het Hooge Huis op de Julianastraat afgebroken en werd gestart met de bouw van een supermarkt, bestuurd door 2 families, Hermans en Goossens. Zo is de HEGO (HErmans-GOossens) markt ontstaan. In 2000 is de HEGO markt verhuisd naar het Muldersplein, momenteel de Jumbo.  

In 2001 is het achterste gedeelte van de oude supermarkt gesloopt, hier is een appartementencomplex gebouwd aan het Muldersplein 2.   
Op 30 april 2002 werd het pand overgenomen door Karel Smits die op deze locatie, Koninginneplein 7, een bloembinderij vestigde.   


Een artiekel “Biejeingezeumerd” 2022-3 van de  heemkundevereniging over Colbers Mien een van de bewoners van het hoge huis


Reviews

Er zijn geen reviews beschikbaar in de huidige taal
Schrijf een review